9 tips bij zeilreparatie als winterklus

9 tips bij zeilreparatie als winterklus


Met je boot in winterslaap is er tijd voor de klussen aan je boot. Kijk je al een heel seizoen naar dat uitgescheurde oog of een scheur in je zeil? Je kunt heel goed zelf aan de slag, om deze gebreken te repareren. Een spoedcursus Eerste Hulp Bij Zeilreparatie.

Uitgescheurd oog

Regelmatig komt het voor dat een oog, bijvoorbeeld van de schoothoek, uit het zeil scheurt. Knip het stuk doek met het oude oog af en maak van een stukje touw eerst een rondje (grommer of grommet). Sla of knip in het zeil een nieuwe gat dat kleiner is dan de ring van touw en knip de randen van het gat rondom met kleine knipjes in. Als je het nieuwe ‘oog’ vast naait, moet het zeildoek aan de binnenkant van het nieuwe oog komen. Vervolgens naai je het oog rondom vast.
9 tips bij zeilreparatie als winterklus

Oog verstevigen

Een oog dat al slijtagesporen vertoont kan worden verstevigd met een band. Een handig apparaatje om de band op het zeil te stikken is de Speedy Stitcher. Een handnaaimachine voorzien van verschillende naalden met in het handvat een klein spoeltje met garen. Vrij eenvoudig kun je er ketting-en zigzagsteken mee maken.
9 tips bij zeilreparatie als winterklus

Bron: Zeilen.nl          Lees meer

Delen: Twitter LinkedIn Facebook E-mail

permalink

Ook interessant

Terug naar het overzicht

 

Zonneplan
Klimadak
Budgetverf
NMH
Terug naar boven