Waarom ZZP’ers in de bouw het vaakst op zoek zijn naar financiering

Waarom ZZP’ers in de bouw het vaakst op zoek zijn naar financiering

Uit onderzoek door BridgeFund is gebleken dat van alle branches, ZZP’ers in de bouw het vaakst op zoek zijn naar financiering. Maar liefst 24% van alle onderzochte zakelijke leningen kwamen voort uit deze branche. Dit is een vrij groot gedeelte voor slechts één sector, waardoor je je misschien afvraagt waarom dit zo is.

Waarom lenen?

Als je je verplaatst in de schoenen van een ZZP’er in de bouw, dan wordt dit al snel duidelijk. Als je een bouwbedrijfje voor jezelf begint, dan heb je een hoop materiaal nodig. Ga je bijvoorbeeld als zelfstandig aannemer aan de slag, dan kan je je wel indenken hoeveel gereedschap dit vereist. De afwisseling in werkzaamheden die bij opdrachten in deze branche hoort is bovengemiddeld groot. Daarbovenop komt nog eens dat je al dit gereedschap meteen vanaf het begin nodig hebt. Je kan natuurlijk niet het risico lopen dat je de helft van de mogelijke opdrachten niet kan uitvoeren door een gebrek aan gereedschap. In de situatie van de ZZP’er in de bouw is een zakelijke lening dus een ideale uitkomst. Zeker als er een positief toekomstbeeld is dan is zo’n investering helemaal geen gek idee. Je verzekert je er dan van dat je per direct het juiste materiaal gereed hebt om aan de slag te gaan. De financieringsbehoefte is voor zo’n ZZP daarom naar verwachting vanaf het begin al meteen hoog. Een andere optie is het kapitaal zelf al beschikbaar hebben, maar dat heeft lang niet iedereen.

Consultancy branche leent zelden

Aan de andere kant zijn ZZP’ers in bijvoorbeeld advies en consultancy maar voor minder dan 10% van de totale zakelijke leningen verantwoordelijk. Dit staat in schril contrast met de bouw, voornamelijk omdat deze ZZP’ers gewoonweg minder behoefte aan beschikbaar kapitaal hebben. Zeker in het begin is het voor een adviseur of consultant voornamelijk zaak om opdrachten binnen te slepen. Hiervoor is al reeds parate kennis vaak de enige vereiste. Er is geen noodzaak om dure investeringen te doen in allerlei materialen of gereedschap. Een belangrijk verschil.

Bron:  MB Actueel

Delen: Twitter LinkedIn Facebook E-mail

permalink

Ook interessant

Terug naar het overzicht

 

Zonneplan
NMH
Budgetverf
Klimadak
Terug naar boven