2-in-1 weideafrastering kan zonne-energie produceren

 2-in-1 weideafrastering kan zonne-energie produceren

Soms kan een idee zo simpel zijn dat niemand er op komt terwijl het naderhand beschouwd geniaal lijkt. Het driemaandelijks tijdschrift TractorPower doet het relaas van de Duitse firma Next2Sun, een fabrikant van zonnepanelen. In een sector waar de concurrentie groot is, innoveren zij door zonnepanelen verticaal op te stellen zodat ze ’s morgens en in de namiddag aan beide zijden hernieuwbare energie produceren. Bijkomend kunnen ze de panelen integreren in een weideafrastering. Recent voltooiden ze een project op een bioleghennenbedrijf in Oostenrijk. Wanneer andere zonnepanelen met sneeuw bedekt zijn, heeft de bioboer nog profijt van zijn panelen. En de hennen gebruiken de schaduw van de zonnepanelen om zich te verkoelen in de zomer.

Begin deze maand bracht VILT verslag uit over de oogst van de eerste “zonne-aardappelen” in ons land. Het betrof een proefveld waar de KU Leuven onderzoekt of landbouwproductie zich op eenzelfde perceel laat verzoenen met energieproductie uit zonnepanelen. Hier gaat het om een verhoogde opstelling van zonnepanelen die relatief veel plaats inneemt en schaduw werpt op de akker. Omdat een aantal groenten best goed kunnen groeien in de schaduw, en fruit in geval van extreme weersomstandigheden zelfs baat heeft bij beschutting, oogt Agrivoltaics beloftevol. De eerste test gebeurde met aardappelen, maar akkerbouwgewassen zullen er zich minder toe lenen. Al was het maar omdat het lastig werken is met grote landbouwmachines op een veld met rijen zonnepanelen.

In het vakblad TractorPower wordt dat concept – het verzoenen van landbouw en energieproductie op dezelfde plek – ook beschreven. De invulling is echter compleet anders, en oogt vooral bijzonder efficiënt op vlak van ruimte-inname. De Duitse firma Next2Sun voltooide een interessant project bij een leghennenbedrijf in Oostenrijk. De eigenaar investeerde in een nieuwe weideafrastering waarin zonnepanelen geïntegreerd zijn. Rond de 1 hectare grote uitloopweide voor de kippen staan nu verzinkte panelen die decennialang kunnen meegaan. Bijzonder daaraan zijn de verticale modules die aan beide zijden zonnestraling kunnen opvangen. Volgens de fabrikant produceert het systeem 15 procent meer stroom dan een standaard opstelling met zonnepanelen onder een helling van 30 graden. Bijkomend voordeel in Oostenrijk is dat de installatie ook in de winter stroom produceert wanneer de daken vol sneeuw liggen.

De Duitse firma heeft er een patent op. Zo’n geïntegreerd systeem kan vele toepassingen kennen: rond een particuliere tuin of bedrijfsgebouw bijvoorbeeld. De firma heeft al ervaringen met het afrasteren van weides voor paarden en koeien. Zelfs het gewicht van een 800 kilo zware koe die tegen de omheining leunt, zou geen belemmering vormen.

Bron: TractorPower / eigen verslaggeving

Beeld: Next2Sun

Delen: Twitter LinkedIn Facebook E-mail

permalink

Ook interessant

Terug naar het overzicht

 

NMH
Klimadak
Budgetverf
Zonneplan
Terug naar boven